Spouwmuurisolatie – Compare with Isa
Currently set to Index
Currently set to Follow

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie van uw woning brengt meer comfort, verlaagt spectaculair de energierekening en is milieuvriendelijk. 

  • Persoonlijk advies
  • Binnen 1 minuut geregeld
  • Vergelijk tientallen specialisten uit uw regio!

Spouwmuurisolatie

Isolatie van uw woning brengt meer comfort, verlaagt spectaculair de energierekening en is milieuvriendelijk. 

  • Persoonlijk advies
  • Binnen 1 minuut geregeld
  • Vergelijk tientallen specialisten uit uw regio!

Waarom Spouwmuurisolatie?

Goedkope energie

Een woning die niet geïsoleerd is verliest erg veel warmte. Hierdoor stapelen de stookkosten zich op. Een geïsoleerde woning houdt de warmte binnen. Daardoor zullen uw energiekosten zeker dalen. Woningisolatie vermindert gegarandeerd uw energiekosten. Een niet geïsoleerd huis verliest erg veel warmte, waardoor de stookkosten zich opstapelen. Door te isoleren blijft de warmte binnen en dat merkt u: het kan u honderden euro’s per jaar besparen.

Een slimme investering

Als u isoleert zijn de kosten daarvan eenmalig. Met de almaar stijgende energieprijzen verdient u die investering zeker terug. Afhankelijk van het isolatietype en uw woonsituatie kan dat al na 2 jaar zijn. Hoe energiezuiniger uw woning is, hoe lager de energierekening wordt. Potentiële kopers en huurders vinden dat belangrijke informatie. Een geïsoleerde woning stijgt dan ook in waarde.

Groen, gezonder en meer comfort

Door isolatie bekomt u een behaaglijk warme woning in de winter en een heerlijke koele woning in de zomer. Gezondheidsbedreigende vocht- en schimmelproblemen zullen verdwijnen, want uw huis wordt minder vochtig. Een geïsoleerde woning is tevens zeer milieuvriendelijk, want zij stoot veel minder Co2 uit.

Subsidies

Er zijn in Vlaanderen meerdere premies beschikbaar voor spouwmuurisolatie. Allereerst is daar de netbeheerders isolatiepremie voor spouwmuurisolatie. Voor na-isolatie van spouwmuren met een eindfactuur in 2021 bedraagt de premie € 5/m².  De werkzaamheden moeten wel door een aannemer zijn uitgevoerd en uw woning moet voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het distributienet van de netbeheerder. U vraagt de premie aan na uitvoering van de isolatie en betaling van de facturen. Dit kan tot uiterlijk tot 12 maanden na de factuurdatum.

Vanaf 2021 is er een verhoogde premie voor particulieren die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief. Deze premie bedraagt € 7,5/m².  

Voor beschermde afnemers geldt een premiebedrag van € 9/m²

Als uw woning ouder is dan 10 jaar geldt er een verlaagd btw-tarief. In plaats van de gangbare 21% betaalt u dan slechts 6% btw.

Een andere mogelijkheid is de burenpremie spouwmuurisolatie. Deze bedraagt maximaal € 400 per woning en wordt verleend aan collectieve renovatieprojecten met minstens 9 andere huiseigenaren. Wie in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert, komt in aanmerking voor de Totaalrenovatie bonus. De hoogte daarvan is afhankelijk van het aantal maatregelen. Ten slotte zijn er in diverse gemeentes ook nog aparte premies voor spouwmuurisolatie.

Vraag uw advies aan: Bel met 03-8082852 of mail info@Compare with Isa.eu

Komt uw woning in aanmerking?

FAQ

Techniek

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit twee delen: een buiten- en een binnenmuur, ook wel buiten- en binnenblad genoemd. Beide bladen worden door zogenaamde spouwankers verbonden. Zo wordt de stabiliteit van de spouwmuur bewerkstelligd. 

Tussen het binnen- en buitenblad bevindt zich een open ruimte die spouw wordt genoemd. De spouw voorkomt vochtdoorslag en heeft een isolerende functie. In de spouw kan isolatiemateriaal zijn aangebracht voor extra warmte.

Vanaf 1920 werden spouwmuren steeds meer de standaard in de woningbouw. Vanaf de jaren 70 werd de spouw steeds vaker bij de bouw van isolatie voorzien.

Hoe kan ik weten of mijn woning spouwmuren heeft?

Als uw woning na 1920 is gebouwd, is de kans groot dat deze spouwmuren heeft. Maar niet alle woningen werden vanaf die tijd van spouwmuren voorzien. Bij twijfel kunnen de bouwplannen van de woning uitkomst brengen. Als er op de bouwtekeningen een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur te zien is, heeft u waarschijnlijk spouwmuren.

Een spouwmuur kan ook herkend worden door andere eigenschappen. Zo speelt de dikte van de muur een rol. Als de muur dikker is dan 25 cm, heeft deze waarschijnlijk een spouw. U kunt dat controleren door een gaatje in de muur te boren. Als de boor dan doorschiet, wijst dit op de aanwezigheid van een spouw. 

Luchtkokers en verluchtingsroosters in de gevel betekenen dat er een luchtruimte is, en de muur dus een spouw heeft. 

Een ander punt van herkenning zijn de gevelstenen. Als de stenen per horizontale rij een patroon vertonen van alleen hele bakstenen, heeft u waarschijnlijk met een spouwmuur te maken. Dit in tegenstelling tot dwars gemetselde stenen, waarbij hele en halve stenen elkaar in een rij afwisselen. In dat geval is de muur een zogenaamde steense muur. Een steense muur heeft geen spouw en is dus geen spouwmuur.

Kan je een reeds geïsoleerde spouwmuur verder isoleren?

Vanaf de jaren twintig werden in Vlaanderen huizen met spouwmuren gebouwd. Gedurende de jaren zeventig werden de spouwmuren ook geïsoleerd. Daarbij werd vaak van dunne isolatie lagen gebruik gemaakt. De technieken en materialen van toen zijn inmiddels verouderd. De materialen zijn dan ook vaak door vocht aangetast en vervormd. Het verouderde materiaal zakt daardoor naar beneden, met als gevolg onbeschermde en koude plekken in de muur. 

Om te kunnen beoordelen of een spouwmuur aan her-isolatie toe is wordt van tevoren onderzocht of de spouw vervuild is en wat de staat van het oude materiaal is. Vervolgens wordt bepaald of het vuil verwijderd kan worden. Als je bouwafval en uitpuilende stukken cement in de spouw laat zitten kan dat namelijk voor problemen zorgen bij her-isolatie. Een vervuilde spouwmuur kan echter meestal goed schoongemaakt worden en zit isolatie niet in de weg. In veel gevallen kan de muur ook zonder verwijdering van het oude isolatiemateriaal worden geïsoleerd. Als dat niet mogelijk is, wordt het oude materiaal met gespecialiseerde apparatuur uit de muur gezogen.

De isolatiewerkzaamheden zelf worden buiten de woning uitgevoerd. Het isolatiemateriaal wordt via gaatjes in de gevel in de spouwmuur gespoten. 

De moderne isolatiematerialen zijn zeer vochtbestendig. Dat materiaal kan bijvoorbeeld PUR, EPS-parels of Aminotherm (een soort schuim) zijn. De materialen vervormen of verzakken niet en zullen voor de rest van de levensduur van de woning de muren goed isoleren.

Wat zijn isolatiewaarden?

Isolatiewaardes geven aan hoe goed isolatiemateriaal isoleert. In de bouwsector wordende volgende isolatiewaarden gebruikt:

R-waarde 

Met deze waarde wordt het isolatievermogen van een materiaal aangegeven. Hoe hoger de R-waarde, des te beter het materiaal isoleert. Bij subsidies wordt de R- waarde als maatstaf genomen.

Rc-waarde

De Rc-waarde geldt bij isolatieproducten met meerdere isolatielagen. Deze waarde is het totaal van de R-waarden van de gebruikte materialen. Een hoge Rc-waarde is een goede isolatiewaarde.

K-waarde 

Deze waarde geeft de gemiddelde isolatiewaarde van een woning aan. Hoe lager de K-waarde is, hoe beter. Een lage K-waarde staat namelijk voor laag warmteverlies.

U-waarde

De U-waarde laat zien hoeveel warmte er per seconde binnen een vierkante meter ontsnapt in een specifiek constructieonderdeel van de woning. Een lage U-waarde geeft dus aan dat er goed geïsoleerd is.

Lamba-waarde

Met de Lamba-waarde (ook bekend als L-waarde) wordt de warmtegeleiding van isolatiematerialen aangeduid. Als materiaal goed warmte vasthoudt, wordt dit met een lage Lamba-waarde uitgedrukt. Net zoals bij de K-waarde en als bij de U-waarde geldt ook hier: hoe lager hoe beter.

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Kan oud isolatiemateriaal verzakken?

Bij oude isolatiemethodes werden andere technieken en materialen dan nu gebruikt. De verouderde isolatiematerialen kunnen na verloop van tijd scheuren of verpulveren. Daardoor verliest het materiaal zijn isolatiewaarde. Er kunnen ook plekken in de gevel ontstaan die niet meer opgevuld zijn met isolatie. Bij de huidige methodes is daar echter geen sprake meer van. Het modernere materiaal presteert veel beter en heeft veel hogere isolatiewaarden.

Is oud isolatiemateriaal verwijderbaar?

In veel gevallen bestaat het oude isolatiemateriaal uit Ureum Formaldehyde (UF-schuim). Het oude materiaal kan na lange tijd zijn verpulverd en verzakt. Het afval kan worden verwijderd: nadat een aantal bakstenen uit de gevel zijn gehaald, wordt het oude materiaal uit de spouw gezogen met speciale apparatuur.

Hoe herken ik een spouwmuur?

Als uw woning een bouwjaar van voor 1920 heeft, is de kans klein dat er spouwmuren zijn. Woningen met een bouwjaar na 1920 hebben in het algemeen wel spouwmuren. Spouwmuren zijn te herkennen aan een dikte van meer dan 25 cm. De aanwezigheid van luchtkokers en verluchtingsroosters in de gevel duiden ook op een spouwmuur.

Wat gebeurt er met spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur is een dubbelwandig gemetselde muur met een holte ertussen. Die holte noemen we de spouw. Het isoleren van de spouwmuur bestaat eruit dat de spouw met isolatiemateriaal wordt gevuld, bijvoorbeeld met purschuim, glas- of steenwol of EPS-parels.

Tegenwoordig worden de spouwmuren van nieuwe woningen gedurende de bouw geïsoleerd. Daarvoor worden isolatieplaten en folies gebruikt. Die kunnen uit verschillende materialen bestaan, zoals steenwol, glaswol, geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxtrudeerd polystyreen (XPS), polyurethaan (PUR), resolhardschuim (PF) of polyisocyanuraat (PIR).

Welke isolatiematerialen worden bij spouwmuurisolatie het meest gebruikt?

De volgende vier soorten isolatiemateriaal worden het meest gebruikt voor spouwmuurisolatie:

Glaswol of steenwol 

Dit zijn duurzame materialen die zowel waterafstotend als brandveilig zijn en voor akoestische isolatie zorgen. Beide materialen worden in vlokvorm in de spouw aangebracht.

EPS-parels 

Dit is zeer milieuvriendelijke materiaal dat uit 2% polystyreen en 98% lucht bestaat. Het is vochtregulerend en volledig recyclebaar. Het materiaal kan wel 40 jaar meegaan en is beter bekend als piepschuim.

PUR (polyurethaan) 

Beter bekend als PUR-schuim. Het houdt warmte goed binnen en is zeer geschikt voor isolatie van smalle of vervuilde spouwen.

Aminotherm

Dit scheerschuim-achtige isolatiemateriaal is vochtwerend en heeft een hoge isolatiewaarde. Het wordt met name ingezet bij her-isolatie van reeds geïsoleerde spouwmuren, waarvan het oude materiaal reeds vergaan is. Het schuim kan goed tot in alle holtes en hoeken van de muur doordringen. Het fungeert tevens goed als aanvulling op oud isolatiemateriaal.

Is elke gevel geschikt voor spouwmuurisolatie?

Een baksteen gevel is geschikt voor spouwmuurisolatie, maar de volgende gevelsoorten zijn dat niet.

Geglazuurde baksteen gevels. Door het glazuur is het niet mogelijk voor de stenen om te ademen. Daardoor kunnen er vochtophopingen achter de glazuurlaag ontstaan.

Geschilderde gevels. Deze gevels zijn wel geschikt voor spouwmuurisolatie als de gebruikte verf dampdoorlatend is. Als dat echter niet het geval is, komt de muur niet voor isolatie in aanmerking. De beschilderde stenen zijn namelijk door de niet dampdoorlatende verflaag te veel afgesloten om nog goed te kunnen ademen.

Prijs

Wat gaat spouwmuurisolatie mij kosten?

Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Daarbij moet u denken aan het aantal arbeidsuren, het soort woning, het type isolatiemateriaal en het totale te isoleren muuroppervlak. Ook moet rekening worden gehouden met eventuele premies en btw-korting. De volgende prijzen zijn globaal en zullen per situatie verschillen.

Gemiddelde prijzen isolatiematerialen per m² (inclusief Btw en arbeid)

Glaswol: €15 – €20 per m².  
Steenwol: €16 – €21 per m².  
EPS-parels: €20 – €25 per m².  
Purschuim: €25 – €30 per m².  
Aminotherm: €23 – €27 per m².  

Gemiddelde isolatieprijzen per woningtype (inclusief Btw)

Appartement € 400 tot € 750
Tussenwoning € 900 tot € 1800
Hoekwoning € 1300 tot € 2700
Half open bebouwing € 1500 tot € 3000
Open bebouwing € 2200 tot € 4000

Bij het bovenstaande is uitgegaan van het gebruik van wol of parels als isolatiemateriaal en van gemiddelde muuroppervlaktes per woningtype.

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Wanneer heb ik mijn investering terugverdiend?

Dit is afhankelijk van woningtype, maar gemiddeld is de terugverdientijd tussen de 3 en maximaal 5 jaar gelegen. Er is overigens een handige rekenmethode waarmee u uw terugverdientijd kan berekenen. U deelt uw investering door de besparing op de energierekening die het oplevert. Dus investering:besparing = terugverdientijd.

Bij gemiddelde isolatiekosten van € 1200 levert u dat een besparing van € 350 per jaar op. De terugverdientijd is in dit geval dus 1200 (investering):350 (besparing) = (naar boven afgerond) 3,5 jaar.

Subsidies

Wat zijn de subsidiemogelijkheden voor spouwmuurisolatie?

Er zijn in Vlaanderen meerdere premies beschikbaar voor spouwmuurisolatie. Allereerst is daar de netbeheerders isolatiepremie voor spouwmuurisolatie. Voor na-isolatie van spouwmuren met een eindfactuur in 2021 bedraagt de premie € 5/m².  De werkzaamheden moeten wel door een aannemer zijn uitgevoerd en uw woning moet voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het distributienet van de netbeheerder. U vraagt de premie aan na uitvoering van de isolatie en betaling van de facturen. Dit kan tot uiterlijk tot 12 maanden na de factuurdatum.

Vanaf 2021 is er een verhoogde premie voor particulieren die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief. Deze premie bedraagt € 7,5/m². 

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Voor beschermde afnemers geldt een premiebedrag van € 9/m²

Als uw woning ouder is dan 10 jaar geldt er een verlaagd btw-tarief. In plaats van de gangbare 21% betaalt u dan slechts 6% btw.

Een andere mogelijkheid is de burenpremie spouwmuurisolatie. Deze bedraagt maximaal € 400 per woning en wordt verleend aan collectieve renovatieprojecten met minstens 9 andere huiseigenaren. Wie in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert, komt in aanmerking voor de Totaalrenovatie bonus. De hoogte daarvan is afhankelijk van het aantal maatregelen. Ten slotte zijn er in diverse gemeentes ook nog aparte premies voor spouwmuurisolatie.

Overig

Wat is een endoscopisch vooronderzoek?

Alvorens de spouwmuur te isoleren valt het aan te raden om een endoscopisch onderzoek uit te laten voeren. Bij zo’n onderzoek wordt er een gaatje in de buitenmuur geboord. Door deze opening wordt een mini-camera in de spouw gebracht. Zo kan men zien of er geen vervuiling in de spouw aanwezig is. Mocht dat het geval zijn, kan dat eerst verwijderd worden voordat er geïsoleerd wordt.

Wat is een koudebrug?

Als er in de spouwmuren van een woning isolatiemateriaal is verzakt, kan dit een zogenaamde koudebrug veroorzaken. Dat is het stuk van de muur wat niet meer goed wordt geïsoleerd en kouder is dan de rest. Er is een soort gat in de isolatie ontstaan, waardoor veel warmte verloren gaat. Omdat er op deze plekken ook meer condensatie ontstaat, ligt het gevaar van vochtproblemen en schimmel ook op de loer.

Koudebruggen kunnen ook ontstaan door spouwmuurvervuiling zoals puin en gevallen specie. Het is daarom van belang om de spouw van deze vervuiling te ontdoen alvorens tot isolatie over te gaan.

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Krijg je vochtproblemen door spouwmuurisolatie?

Door de isolatie van uw huis met de juiste materialen goed uit te laten voeren, voorkom u vochtproblemen. In oude huizen is natuurlijke ventilatie aanwezig omdat kieren en naden vochtige lucht afvoeren en frisse lucht binnenlaten.

Nadat spouwmuurisolatie is uitgevoerd is dat natuurlijk niet meer zo. Goede ventilatie is dan van groot belang. Alvorens te isoleren moet dan ook goed worden vastgesteld of de spouw niet vervuild is. Want een vervuilde spouw die toch geïsoleerd wordt leidt automatisch tot vochtproblematiek.

Na spouwmuurisolatie is het ook van belang dat de kruipruimte van de woning goed geventileerd blijft. Al het vocht zal zich namelijk in de kruipruimte verzamelen en een geïsoleerde spouwmuur kan de oorspronkelijke ventilatiebanen hebben geblokkeerd.

Je kan vochtproblemen ook voorkomen door in de juiste volgorde te isoleren. Begin altijd beneden met vloerisolatie, om vervolgens spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie uit te laten voeren

Wat is een cementbaard?

Een cementbaard is een obstakel in de spouwmuur dat veroorzaakt is door slordig metselwerk. Na het isoleren kunnen daar vochtproblemen en koudebruggen ontstaan. Het verwijderen van dergelijke obstakels voor de isolatie verdient dan ook aanbeveling.

Ik wil isoleren, maar ook mijn ramen vervangen. Wat moet ik als eerste doen?

U vervangt eerst de ramen. Als de isolatie daarna wordt gedaan, zal het isolatiemateriaal naadloos rond het schrijnwerk aansluiten.

Gaat een geïsoleerde spouwmuur ongedierte aantrekken?

Nee, integendeel! Het isolatiemateriaal zal ongedierte juist uit de spouw houden.

Wat gebeurt er bij een aanvraag

Vul het formulier in

Start hier met het invullen van de eenvoudige tool. Het duurt slechts 1 minuut.

Vergelijk offertes

U ontvangt maximaal 4 offertes van specialisten bij u in de regio. Geheel gratis en vrijblijvend.

Kies de beste offerte

Vergelijk offertes en kies de beste deal!

Wat gebeurt er bij een aanvraag

Vul het formulier in

Start hier met het invullen van de eenvoudige tool. Het duurt slechts 1 minuut.

Vergelijk offertes

U ontvangt maximaal 4 offertes van specialisten bij u in de regio. Geheel gratis en vrijblijvend.

Kies de beste offerte

Vergelijk offertes en sluit de beste deal!

Bent u een specialist?

Meld direct uw bedrijf aan

Al benieuwd wat Isa voor u kan betekenen? schrijf u dan nu in.

Sluit Menu