Zonnepanelen – Compare with Isa

Zonnepanelen

Zonnepanelen leveren duurzame energie en besparen daarmee honderden euro’s op de energierekening. Geen wonder dat ze in België steeds meer aan populariteit winnen.

  • Persoonlijk advies
  • Binnen 1 minuut geregeld
  • Vergelijk tientallen specialisten uit uw regio!

Zonnepanelen​

Zonnepanelen leveren duurzame energie en besparen daarmee honderden euro’s op je energierekening. Geen wonder dat ze in Nederland steeds meer aan populariteit winnen.

  • Persoonlijk advies
  • Binnen 1 minuut geregeld
  • Vergelijk tientallen specialisten uit uw regio!

Waarom Zonnepanelen?

Goedkope energie

Door het installeren van zonnepanelen zal uw energierekening drastisch dalen. Omdat u zelf stroom opwekt, wordt u onafhankelijk van de energieleveranciers. De door uw zonnepanelen te veel opgewekte energie levert u terug aan het net. Dit brengt de nodige voordelen met zich mee!

Een slimme investering

De terugverdientijd van zonnepanelen is kort. Dat kan namelijk al binnen zeven jaar het geval zijn. De waarde van uw woning zal ook zeker stijgen na installatie van zonnepanelen. Het investeren in zonnepanelen levert dan ook meer rendement op dan geld dat op een spaarrekening staat.

Gewoon groen

Zonnepanelen zijn zeer milieuvriendelijk want zij stoten geen Co2 uit. Uw investering betreft dus ook een gezonde en duurzame toekomst voor uzelf en uw familie.

Subsidies

Nieuwe premie 2021

Als u in 2021 zonnepanelen laat installeren heeft u recht op de eenmalige investeringspremie. Deze nieuwe premie gaat in op 1 januari 2021 en kan oplopen tot maximaal 40% van de totale kosten, met een maximum bedrag van €1500,-. De premie geldt tot en met eind 2024, maar wordt jaarlijks wel steeds een kwart lager. 

Voorwaarden

De premie is bedoeld voor kleine installaties van fotovoltaïsche zonnepanelen met een omvormer vermogen van maximaal 10 kVA. 

De panelen moeten worden geplaatst door een REScert gecertificeerde installateur.

Gebouwen die in aanmerking komen:

– Alle gebouwen die uiterlijk op 31-12-2013 zijn aangesloten op het distributienet  van Fluvius.

– Gebouwen waar de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden werd verleend en waarbij het gebouw voldoet aan de EPB-eisen. (En waarvan de EPB-aangifte op tijd is ingediend.)

– Gebouwen die gerenoveerd worden en waarvan de omgevingsvergunning minder dan 5 jaar geleden werd verleend, mits het gebouw vóór 2014 was aangesloten op het distributienet.

De panelen mogen minstens 15 jaar niet naar een ander perceel worden verplaatst.

De panelen kunnen niet worden uitgebreid met een installatie die onder de terugdraaiende teller valt, tenzij men van dit recht afstand doet.

Vraag uw advies aan: Bel met 03-8082852 of mail info@Compare with Isa.eu

Komt uw woning in aanmerking?

FAQ

Techniek

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Die cellen worden ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd. De cellen zetten licht om in elektriciteit. In de meeste gevallen zijn de panelen van silicium gemaakt. Silicium geleidt alleen stroom als er licht op valt. 

Als een cel door de zon beschenen wordt, ontstaat er elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop en de negatieve lading onder de cel. Dat heet gelijkstroom. De stroom in een zonnepaneel gaat lopen door de zonnecellen achter elkaar te schakelen

De gelijkstroom wordt door een omvormer in wisselstroom omgezet. Dat is dezelfde soort stroom die uit een stopcontact komt. De omvormer stuurt vervolgens de stroom – klaar voor gebruik – het elektriciteitsnet op.

Welke soorten zonnepanelen bestaan er?

Monokristallijn panelen

Deze zwartgekleurde panelen zijn wat duurder dan de andere soorten. Ze bestaan uit siliciumkristallen die uiterst nauwkeurig zijn gepositioneerd, waardoor de panelen het hoogste rendement van alle zonnepanelen hebben. 

Polykristallijn zonnepanelen

Ook deze blauwe of paars gekleurde panelen zijn van silicium gemaakt, zij het met een sneller en eenvoudiger productieproces dan bij de Monokristallijn panelen. De kristallen zijn niet nauwkeurig gepositioneerd. De panelen zijn daarom goedkoper en het rendement ligt iets lager. 

Dunne film zonnepanelen

Deze panelen hebben siliciumpoeder als hoofdbestanddeel. De panelen zijn daardoor flexibel en buigzaam. Deze zonnepanelen zijn goedkoper dan de andere soorten. Het rendement van dunne film zonnepanelen is dan ook lager.

Met welke zonnepanelen krijg ik het hoogste rendement?

Zonnepanelen die een hoog vermogen hebben geven het hoogste rendement. Het hoogste vermogen van zonnepanelen wordt aangegeven met Wattpiek (Wp). De opbrengst van een zonnepaneel ligt op 85% van het vermogen. Dat betekent dat een paneel van 1000 Wp, per jaar 850 kWh stroom oplevert. Met andere woorden: hoe hoger het Wattpiek, hoe hoger het rendement. Fabrikanten geven het Watt-piek aan op de verpakking van de zonnepanelen. In het geval van een klein dak dat niet veel panelen kan hebben, is het dus zaak om panelen met een hoog vermogen te gebruiken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

U kan het benodigde aantal panelen voor uw verbruik zelf berekenen. U deelt dan uw totale stroomverbruik in kWh per jaar door het vermogen van een zonnepaneel. Dat vermogen is gemiddeld 243 kWh. De uitkomst van de deling is het aantal zonnepanelen. Hou hierbij echter wel rekening met dak afmetingen de eventuele aanwezigheid van ramen, dakkapellen, schouwen en ventilatiepijpen. Let ook op schaduw die het dak geheel of gedeeltelijk bedekt.

Hoe belangrijk is de zonligging van mijn woning voor zonnepanelen?

De zonligging van de woning is zeker van belang voor het goed functioneren van zonnepanelen. Als zonnepanelen zuidwaarts zijn gericht is dat goed voor een optimaal resultaat, maar de panelen zullen ook bij een oost- en westwaartse positionering stroom opwekken. Alleen als de panelen een noordwaartse oriëntatie hebben, zal er te weinig stroom worden opgewekt.

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Hoe worden zonnepanelen op mijn dak geïnstalleerd?

Er worden verschillende bevestigingsbeugels bij elk paneel gebruikt. In de meeste gevallen zijn dat dakhaken, klemmen en rails. Het installatiewerk vindt niet alleen op het dak plaats. De omvormer wordt namelijk binnenshuis geplaatst en met kabels aan de meterkast en de panelen verbonden.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De minimale leeftijd van zonnepanelen is 25 jaar. Volgens de meeste fabrikanten kunnen de panelen na die tijd nog 80% van de capaciteit produceren. Als zonnepanelen goed en vakkundig door een erkende monteur op de woning zijn gemonteerd, zal dat de levensduur zeker verlengen.

Is de installatie van zonnepanelen niet erg ingewikkeld?

Niets is minder waar. Zorg ervoor dat een professioneel en gecertificeerd bedrijf het werk doet. Niet alleen monteren zij de panelen in een korte tijd op je woning, zij leveren het geheel gebruiksklaar af. Ook voeren zij een eindcontrole uit om alle schakels van het systeem te testen, zodat je er zeker van bent dat uw panelen optimaal gaan functioneren.

Functioneren zonnepanelen wel optimaal in ons koude klimaat?

Het blijft een hardnekkig en wijdverbreid misverstand dat zonnepanelen alleen in zonovergoten gebieden optimaal functioneren. Zonnepanelen werken weliswaar op zonnestralen, maar normaal daglicht is al ruim voldoende om de panelen optimaal te laten functioneren. Er is voldoende daglicht gedurende de winter en dus vangen de panelen ook in dat seizoen meer dan genoeg zonlicht.

Wordt de kans op een blikseminslag door zonnepanelen vergroot?

Nee. Zonnepanelen op je dak verhogen niet de kans op blikseminslag.  Daarbij blikseminslag spelen andere factoren een rol, zoals het hoogste punt van een gebouw of het daktype daarvan. Zonnepanelen hebben dus geen directe invloed op het aantrekken van bliksem. De panelen worden immers plat op het dak geplaatst. Als er zonnepanelen geplaatst worden in een omgeving die bliksemgevoelig is, kan men de panelen beveiligen door ze te aarden.

Kan de werking van zonnepanelen door schaduw worden beïnvloed?

Schaduw kan de werking van zonnepanelen ernstig belemmeren. Het laat hun opbrengst aanzienlijk dalen. Let dus op schaduw werpende bomen of gebouwen in de buurt van uw woning. Als zij veel schaduw op het dak laten vallen, is dat dak geen ideale plek voor optimaal functionerende zonnepanelen.

Welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen?

Hellende en platte daken zijn beide geschikt voor zonnepanelen. Daken met rietbedekking zijn dat zeker niet. Ook daken waarin asbest aanwezig is zijn niet geschikt. Dit is vaak het geval met leien dakbedekking. Mocht er zich op uw dak asbest bevinden dan verdient het aanbeveling om, indien mogelijk, het aanwezige asbest te verwijderen, of de aangetaste dakbedekking te vervangen.

Prijs

Wat zijn de prijzen van zonnepanelen?

De prijzen van zonnepanelen dalen door de onderlinge concurrentie van leveranciers. Ook de voortdurende verbeteringen van de techniek spelen een rol in de prijsdalingen. 

Per woning en huishouden verschilt het aantal benodigde panelen. Hier volgen drie voorbeelden die een idee van de prijsklassen geven. Het gaat om de richtprijzen van een complete installatie, inclusief Btw en omvormer.

Als het jaarlijkse stroomverbruik 3000 kWh (2 personen) bedraagt en het vereiste vermogen 3500 Wp is, betekent dat 14 zonnepanelen voor
€7400.

Als het jaarlijkse stroomverbruik 3500 kWh (3 personen) bedraagt en het vereiste vermogen 4100 Wp is, betekent dat 16 zonnepanelen voor
€8900.

Als het jaarlijkse stroomverbruik 4000 kWh (4 personen) bedraagt en het vereiste vermogen 4700 Wp is, betekent dat 18 zonnepanelen voor
€10.000

Hou er rekening mee dat u ook per jaar bespaart. Afhankelijk van uw situatie kan dat van €650 tot
€1250 zijn.

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Wat is het prosumententarief?

Het prosumententarief is het bedrag dat eigenaars van zonnepanelen jaarlijks moeten betalen voor het niet gemeten gedeelte van hun gebruik van het distributienet. Het bedrag verschilt per netbeheerder. Het tarief is afhankelijk van het maximale AC vermogen van de omvormer. Het AC-vermogen zet de zonne-energie over naar stroom. Hoe groter dit vermogen, hoe hoger het tarief.

 

Subsidies

Welke regeling is er in 2021 voor huiseigenaren?

Nieuwe premie 2021

Als u in 2021 zonnepanelen laat installeren heeft u recht op de eenmalige investeringspremie. Deze nieuwe premie gaat in op 1 januari 2021 en kan oplopen tot maximaal 40% van de totale kosten, met een maximum bedrag van €1500,-. De premie geldt tot en met eind 2024, maar wordt jaarlijks wel steeds een kwart lager. 

Voorwaarden

De premie is bedoeld voor kleine installaties van fotovoltaïsche zonnepanelen met een omvormer vermogen van maximaal 10 kVA. 

De panelen moeten worden geplaatst door een REScert gecertificeerde installateur.

Gebouwen die in aanmerking komen:

– Alle gebouwen die uiterlijk op 31-12-2013 zijn aangesloten op het distributienet  van Fluvius.

– Gebouwen waar de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden werd verleend en waarbij het gebouw voldoet aan de EPB-eisen. (En waarvan de EPB-aangifte op tijd is ingediend.)

– Gebouwen die gerenoveerd worden en waarvan de omgevingsvergunning minder dan 5 jaar geleden werd verleend, mits het gebouw vóór 2014 was aangesloten op het distributienet.

De panelen mogen minstens 15 jaar niet naar een ander perceel worden verplaatst.

De panelen kunnen niet worden uitgebreid met een installatie die onder de terugdraaiende teller valt, tenzij men van dit recht afstand doet.

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Bedragen

De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de panelen. Let op: zoals boven vermeld, wordt de premie jaarlijks steeds een kwart lager.

In 2021 zal de premie € 300 per kWp bedragen, met een maximum van € 1500

In 2022 zal de premie 225 euro per kWp bedragen, met een maximum van € 1125

In 2023 zal de premie € 150 euro per kWp bedragen, met een maximum van 750.

in 2024 zal de premie € 75 euro per kWp bedragen, met een maximum van 375.

Overig

Moeten zonnepanelen geventileerd worden?

Aangezien het rendement van zonnepanelen daalt als zij te warm worden, is een goede ventilatie van belang. Vanaf 25°C kunnen zonnepanelen last van warmte krijgen. Het is daarom belangrijk dat wind en ventilatie de panelen kunnen verkoelen, zodat ook op warme dagen de panelen optimaal kunnen functioneren.

Waarom heb ik een omvormer nodig?

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Door een omvormer wordt de gelijkstroom in wisselstroom omgezet. De wisselstroom kunt u aanwenden voor het alledaagse gebruik in uw woning en voor het gebruik van elektrische apparatuur. De plaatsing van een omvormer geschiedt tussen de zonnepanelen en de meter. De omvormer moet bij voorkeur op een goed geventileerde en koele plek staan.

Hoe moeilijk is het onderhoud van zonnepanelen?

Op een incidentele reinigingsbeurt na, is het onderhoud van panelen minimaal. Het periodiek laten reinigen van de panelen is echter zeker aan te raden. Het verwijderen van stof en vuil verbetert het functioneren van de panelen en verlengt hun levensduur.

Vraag vooralsnog niet beantwoord?

Is er een vergunning nodig om zonnepanelen te kunnen plaatsen?

Nee, het staat u geheel vrij om zonnepanelen te plaatsen en u heeft daar geen speciale toestemming voor nodig. Het is echter wel verplicht om het gebruik van zonnepanelen bij uw netbeheerder aan te geven.

Is het mogelijk om de opbrengst van mijn zonnepanelen te vergroten?

Jawel. Hou de zonnepanelen goed schoon en vermijd schaduw. Als u de panelen in een hoek tussen de 35 en 50 graden legt en ze op het zuiden richt, zal uw opbrengst optimaal zijn.

Zijn zonnepanelen brandgevaarlijk?

Zonnepanelen die correct zijn geïnstalleerd hebben geen groter brandgevaar dan de meeste huishoudelijke apparaten. Mochten zonnepanelen in brand vliegen, heeft dat meestal te maken met een slecht uitgevoerde installatie. Bijvoorbeeld door de panelen te dicht op het dak te plaatsen of de bekabeling op onjuiste wijze te plaatsen, waardoor oververhitting kan ontstaan. Dit zegt dus niets over de panelen zelf, maar alles over de foutieve wijze van installatie.

Wat gebeurt er bij een aanvraag

Vul het formulier in

Start hier met het invullen van de eenvoudige tool. Het duurt slechts 1 minuut.

Vergelijk offertes

U ontvangt maximaal 4 offertes van specialisten bij u in de regio. Geheel gratis en vrijblijvend.

Kies de beste offerte

Vergelijk offertes en kies de beste deal!

Wat gebeurt er bij een aanvraag

Vul het formulier in

Start hier met het invullen van de eenvoudige tool. Het duurt slechts 1 minuut.

Vergelijk offertes

U ontvangt maximaal 4 offertes van specialisten bij u in de regio. Geheel gratis en vrijblijvend.

Kies de beste offerte

Vergelijk offertes en sluit de beste deal!

Bent u een specialist?

Meld direct uw bedrijf aan

Al benieuwd wat Isa voor u kan betekenen? schrijf u dan nu in.

Sluit Menu